ГДЕ СУ НАШЕ ГРАНИЦЕ – а где почиње наша околина?

Ако погрешан човек користи праве ствари, онда и праве ствари раде на погрешан начин. Стога, од села, преко општина, градова до републичких органа и институција очистимо лажне вредности око нас!

Средства деловања на физичку околину човека, данас су већа неко икада у прошлости: можемо много и можемо у кратком року, и не морамо много да о томе мислимо. Међутим, остаје питање како видимо природу око себе: као своју околину (друго и удаљену од себе) или као своје продужено тело? Да ли живот је само сада и овде или има континуитет?

Ако је видимо као нешо друго онда на њу делујемо, узимамо из ње и остављамо у њој како нам је наша потреба рекла, мада бих пре рекао похлепа. Ако природу видимо као своје продужено тело, онда ћемо много пажљивије и скромније узимати из ње и остављати у њој, јер нам ваља још живети.

Ако живот видимо као деловање само сада и овде, онда смо на путу ка циљу (а увек стигнемо на циљ) да немамо цензуре у свом односу према природи. А ако живот видимо као континуитет (а не само живети сада и овде), онда ћемо планирати много дуже него што траје наш живот и узимати још мање него што мислимо да нам треба, гурајући наше границе потреба на доле.

У једној реченици: ако погрешан човек користи праве ствари, онда и праве ствари раде на погрешан начин.
То је у прошлости био задатак традиције у животима људи, и то је разлог зашто традиција страда међу првим вредностима друштва у данашњем свету.

Стога, неопходно је да од села, преко општина, градова до републичких органа и институција очистимо лажне вредности!
Оне нису тамо негде, оне су око нас, оне су наше. Ми их плаћамо али најважније, погађају наше животе!

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *