Протест против рударења литијума Мионица, 01. август 2024

“СРБИЈА ЈЕ ЉУБАВ, А НЕ МРЖЊА!”

“Naša država naša odluka. Nećemo rudarenje jer Naš koncept razvoja su zdravi ljudi”

Хвала што сте дошли. Хвала што сте превазишли страх и показали отпор физичком нестајању. Отпор је наша уставна обавеза! Годинама припремају целу Србију да претворе у рударску колонију! Наше шуме, њиве, воћњаке, ливаде, реке и потоке – да претворе у руднике! Неће моћи! Бранићемо наша огњишта на живот и смрт!

Хвала свим члановима СНС из Мионице који су били на протесту у Ваљеву против убијања Србије рударењем. Хвала што сте отрпели терор управе због Ваљева. Учинили сте исправну ствар, вратили сте се свом народу! Човек у вама није убијен!

Батинаши су већ два пута на изборима отели власт у општини Мионица. То је рушење државе! Страх и мржња нису темељ на коме Срби граде државу!

Устав каже „Ниједан државни орган, политичка организација, група или појединац не може присвојити сувереност од грађана, нити успоставити власт мимо слободно изражене воље грађана.“ Ако се избори отимају батинашима, а одлуке, уместо у локалу, доносе искључиво у Београду, то значи да су нам Република и демократија отети!

Саопштење од среде општинске управе Мионица, да нема потребе за протестом јер неће бити копања литијума у Мионици, је велики разлог за бес. Замислите да су Мионичани на Колубарској бици рекли Лозници и Мачви: „Ми ћемо против Шваба тек када рат дође на наш праг?!“ Из Мионице Живојина Мишића емитују се поруке дефетизма! Господине председниче, Мионица се брани и у Лозници, и на Косову и Метохији, и у црквама у Македонији!

Браћо и сестре, Рударење литијума је војно-политички а не само економски пројекат. Ризик је превелик ни за какву добит! Када су видели да Србе не могу добити у рату, решили су да нас нападну – миром! Толики број рудника литијума, док у свету користе нове батерије засноване на другим материјалима, сугерише да литијум није циљ!

Дати страним компанијама истражно право на преко 6,5% државне територије пали аларм. Томе додати 13,5% Косова и Метохије који су такође предати. Да ли су за то гинули наши дедови? За шта су онда толика огњишта угашена? Да петина наше крваво стечене државе буде мирно предата странцима!

Велики број малих газдинстава у Србији им прави несносну главобољу. Људе који имају своје имање они не могу да уцењују храном и водом! Не могу откупити домаћинства и отерати народ у градове, и то се јасно показало у Јадру. Стога су решили да нападну воду. Решили су да почисте живот суманутим пројектом копања и прераде руда. Сваки дан у наредних 40 година можемо очекивати несрећу која ће збрисати живот од Лознице, преко Семберије, до Срема и Београда! Ми у таквом страху не желимо да живимо!

Сваки дан слушамо дискусију о научним и економским аргументима за и против литијума. Да одмах јасно кажемо: рударење није наш концепт развоја државе! Нећемо руднике већ будућност видимо у другим привредним делатностима које не праве непоправљиву штету нашој држави! За такву одлуку не морамо никоме да се правдамо!

Наша држава – наша одлука! Још једном: нећемо рударење јер наш концепт развоја су здрави људи!

Истражне бушотине су већ донеле нашој природи непоправљиву штету! Ко је дозволио страшне пропусте у Закону? Колико извора је нестало? Колико врела нам је пресушило? Шта је бања без воде на чесми?! Тражимо да се обустави издавање дозвола за истражне бушотине!

У Скупштини и влади у Београду се не доносе одлуке према вољи грађана, већ страних амбасада и страних компанија. Они нису више меродавни. Србија је окупирана!

Политички Београд је маска за страну окупациону управу! Али народ у Србији још није поробљен! Празне приче и акције без резултата не доносе корист народу већ страној компанији и окупационом режиму. Морамо да тражимо јасне и конкретне ствари, које ће одмах бити реализоване у пракси.

Предлажем да испоставимо следећа четири захтева:

1. Да у року од 72 сата Влада Србије заустави пројекат Рио Тинто и јавно раскине све уговоре са свим страним и домаћим рударским компанијама!

2. Да у року од 30 дана Влада Србије попише штету која је до сада начињена подземним водама и земљишту током истражних радова, и наплати штету од одговорних!

3. Да у року од 30 дана кривично одговарају или се протерају из Србије сва лица која су утицала на одлуке државе и вршила притисак на јавност у интересу рударске компаније!

4. Да у року од 30 дана се започне развој пољопривреде и домаћег предузетништва, заштитити домаће произвођаче и помоћи домаћу производњу на свим ниовима.

Ако се наши захтеви не реализуји у траженом року, то значи да лица која врше власт нису лојална народу већ странцима. У том случају позвати полицију, службе и војску да изврше поверену им дужност!

Ако полиција, службе војска не нађу снаге да обаве своју дужност, грађани су у обавези да предузму све шта је потребно да одбране суверенитет Србије.

У том случају морамо изаћи на улицу, и не смемо се враћати кућама док се наши захтеви не испуне!

Браћо и сестре,

Оно шта нису успели топовима, бајонетима и крвљу, сада у миру добијају новцем и убијањем наше државе и културе! Србија је окупирана!

Прекинимо са поделама, помиримо се, сложимо и ујединимо.

Опростимо једни другима, све осим издаје, и станимо један уз другог као што су чинили наши преци!

Само заједно се можемо спасити!

СРБИЈА ЈЕ ЉУБАВ, А НЕ МРЖЊА!

Мионица, 01. август 2024.

 

подгледај и на tiktok-у

Оставите одговор

Your email address will not be published. Required fields are marked *